fbpx

Oh sparrenboom

Van welke naaldbomen kun je de naalden gebruiken voor die overheerlijke siroop en van welke naalden moet je beslist afblijven. Een aanvulling!

Een naaldboom herken je aan het feit dat ze altijd groen zijn en in de winter en naaldvormig ‘blad’ hebben. Maar er zijn nog wat meer kenmerken waar je rekening mee moet houden. Er zijn namelijk ook struiken/bomen die wel iets weg hebben van naaldbomen, maar behoren tot de taxusfamilie. En die (zeer giftige!) taxusnaalden moet je beslist niet eten.

GEUR
Als je de naalden van de taxus tussen duim en wijsvinger wrijft, geven deze vrijwel geen enkele geur af. Doe dit bij een spar of den, dan ruik je duidelijk (zelfs bij de niet zo geurende Nordmann) een citrusachtige geur (van de moleculen limonene en pinene). Precies die moleculen gevem die heerlijke smaak aan je drank, siroop of azijn, dus de verleiding om taxus te gebruiken zal niet vaak voorkomen.

Bij twijfel zijn er apps zoals Plantnet die je kunnen helpen. De zoektocht naar de smakelijkste soorten is vaak net zo leuk als de bereiding van de siroop en dranken, dus geniet van de frisse lucht en veel plezier met plukken!

Maidie van den Bos

Een spar herken je aan de vorm van de boom; vaak wijduitstaande takken aan de onderzijde, teruglopend in een duidelijke punt (mits er geen andere bomen te dicht op groeien).

Sparren hebben lange platte naalden, of ronde korte naalden die vrij stevig zijn.

Een den heeft meer een ronde vorm, maar die is weer heel duidelijk te herkennen aan de lange naalden die in een paartje groeien.

Cederbomen zijn flink, met dikke takken waar op de uiteindes dunnere twijgen groeien met lichtgroene, bijna grijze naalden die rondom staan.

Een taxus heeft net als de spar, van nature een spits toelopende vorm, maar je vindt hem ook vaak in heggen, hij laat zich makkelijk in een vorm snoeien.

De taxus heeft korte (1-3 cm), vrij slappe, donkergroene naalden welke in een klein puntje eindigen. Ze staan in spiralen op de tak, maar groeien zo dat het lijkt alsof ze in een plat vlak staan en zo twee rijen vormen. Ze dragen soms rode vruchten met één enkel zaadje in het midden.


Warning: Use of undefined constant LOOPVIS - assumed 'LOOPVIS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/loopvao397/domains/kakkerlakjes.nl/public_html/wp-content/themes/15zine/footer.php on line 2